Članci

Da li homeopatsko lečenje zahteva klasičnu medicinsku dijagnozu

Posted at August 3, 2013 | By : | Categories : Članci | Comments Off

homeopathy med - Copy Mada se homeopatija veoma uspešno praktikuje već preko 200 godina i ima neke značajne prednosti u odnosu na klasičnu medicinu i neke druge metode lečenja,  kod nas se nažalost o njoj još nedovoljno zna.
Malo je poznato da skoro ne postoje stanja niti bolesti gde se homeopatija ne može koristiti kao samostalan ili kao dopunski metod lečenja. Lek se bira na osnovu jedinstvenih obrazaca simptoma koji se pojavljuju kod pacijenta,  i može se dati za skoro svaku bolest ili stanje, bez obzira da li je ustanovljena definitivna medicinska dijagnoza ili ne.
U klasičnoj medicini je prvo potrebno utvrditi dijagnozu da bi uopšte moglo da se pristupi davanju terapije ili lečenju. Te dijagnostičke procedure ponekad mogu da budu  komplikovane, da oduzmu dosta vremena i novca, a u nekim slučajevima mogu biti i neprijatne.
Međutim često se dešava da pacijenti prođu kompletan dijagnostički put a da uzrok njihove bolesti ne bude pronađen. Dešava se da i se proglašavaju zdravima uprkos postojanju očiglednih tegoba i simptoma koji znatno sputavaju normalno funkcionisanje osobe.
To nije slučaj sa homeopatijom. U homeopatiji je bitan svaki simptom i svaka nelagodnost koju osoba oseća, i lek se prepisuje i za bolesti kod kojih nije moguće ustanoviti medicinsku dijagnozu, tako da je moguće naći adekvatan lek za svakog pacijenta. Homeopatsko lečenje će otkloniti simptome i poboljšati  opšte stanje osobe i onda kada ju je klasična medicina proglasila zdravom, kada  za njeno stanje ne postoji medicinska terapija, pa čak i onda kada se bolest smatra neizlečivom. To znači da dijagnoza u klasičnom smislu reči ne igra neku značajnu ulogu u određivanju homeopatskog leka koji se prepisuje.
Još jedna velika prednost homeopatskih lekova je da su oni sasvim bezbedni, da se prave od supstanci iz prirode i da  u njima ne postoje hemijske supstance koje se nalaze u sintetičkim farmaceutskim lekovima. Praktično svaki sintetički lek, počevši od najobičnijeg aspirina, paracetamola, antihistaminika i slično, a koji se može  kupiti  u svakoj apoteci i to bez recepta, je toksičniji  i daleko manje bezazlen od bilo kog homeopatskog leka. Sintetički farmaceutki lekovi sa jedne strane mogu trenutno (ali ne i trajno) da ublaže neke simptome, a sa druge strane da imaju veliki broj sporednih efekata i simptoma koje izazivaju prilikom uzimanja. Dok to nije slučaj sa homeopatskim lekovima i njih možete davati maloj deci, bebama, pa čak i kućnim ljubimcima, a da pritom ne strahujete da im mogu na bilo koji način nauditi.

Vaš homeopata Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar
i udruženje  Homeocare Beograd
062 1760 708

 

 Share