Članci

Homeopatijom protiv stresa

Posted at April 17, 2013 | By : | Categories : Članci | Comments Off

stresSavremeni život danas je izvor velikih frustracija i pritiska koji ostavljaju posledice na čoveka. Ni deca nisu pošteđena stresnih i neprijatnih situacija jer su izložena nerealnim očekivanjima od strane društva i roditelja tako da su potisnute njihove prirodne potrebe za igrom i bezbrižnost.
Stres je zapravo reakcija na stimulans koji remeti naš psihofizički balans. Kada se nađemo u situaciji koja je za nas stresna, u organizmu počinju da se dešavaju promene. Dolazi do povišenog lučenja hormona andrenalina i kortizola koji nas pripremaju na aktivnu reakciju u toj situaciju – bori se ili beži. Ubrzava se rad srca, dolazi do poraska pritiska, glavobolje, vrtoglavice, porasta šećera u krvi, pojačanog znojenja, digestivnih problema… Na psihološkom planu javljaju se strahovi, anksioznost, uznemirenost, nervoza, razdražljivost, nesanica, noćne more, a u slučajevima gde stresne situacije dugo traju, to može prerasti čak i u depresiju.
Ako se stresne situacije dešavaju jedna za drugom, organizam ne stiže da se oporavi i njegove odbrane slabe.
Takođe reakcije na buduće događaje postaju prenaglašene i formiraju se neadekvatni obrasci ponašanja, razmišljanja i reagovanja koji nas dalje uvode u bolest.
Reakcije na stres i njihov intenzitet razlikuju se od čoveka do čoveka. Ne postoji način da kontrolišemo stresne situacije u našem životu ali zato možemo promeniti našu reakciju na njih.
U homeopatiji se procenjuje individualna reakcija pojedinca na razne stresne stimulanse kao i uzrok samog stresa. Nakon te procene prepisuje se određeni homeopatski preparat koji će smanjiti učestalost i ozbiljnost svih fizičkih, emocionalnih i mentalnih tegoba izazvanih stresom.
Tokom homeopatskog tretmana, osoba će takođe postati svesna svojih preteranih emocija i reakcija u nekim situacijama, biće u mogućnosti da sagleda svoje negativne misli i neodgovarajuće mentalne obrasce i moći će svesno da ih promeni.
To će dovesti do fizičke i mentalne ravnoteže i osoba neće istom snagom doživljavati te situacije već će reakcija biti mnogo umerenija i adekvatnija. Nestaće strahovi, anksioznost, opsesivne misli, regulisaće se san i ostali psihofizički procesi. A osoba će biti daleko mirnija i sretnija i moći će ponovo da oseti radost življenja.

Vaš homeopata Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar
i udruženje  Homeocare Beograd
062 1760 708

Share