Članci

Individualni pristup u homeopatskom tretmanu

Posted at April 17, 2013 | By : | Categories : Članci | Comments Off

 Lečenje homeopatijom i određivanje odgovarajućeg leka je uvek individualan proces. Tako će dva pacijenta koja pate recimo od reumatskih tegoba ili polenske alergije, za klasičnog lekara predstavljati isti slučaj i biće im prepisana ista terapija. Takvim lečenjem simptomi će možda biti otklonjeni na neko vreme, ali predispozicija ostaje i nakon prekinutog tretmana pacijent će najverovatnije iste tegobe osetiti ponovo.
Kod homeopatskog tretmana to je drugačije. Dve osobe sa istim tegobama retko kada će dobiti isti homeopatski lek. U odabiru leka važniju ulogu od simptoma bolesti imaju individualni simptomi koji prate tegobe, kao i reakcije pacijenta i njegov vitalni odgovor na bolest. Homeopata tokom intervjua uzima detaljnu anamnezu, istražuje pod kojim je okolnostima pacijent dospeo u stanje osetljivosti, šta mu poboljšava ili pogoršava stanje, šta je specifično u njegovom bolesnom stanju, doba dana ili godišnja doba koja utiču na njegove tegobe, kao i emotivno i mentalno stanje pacijenta tokom bolesti. Kada se sve to uzme u obzir, neće se pojaviti dve iste situacije, dva ista vitalna odgovora, niti dve iste senzibilnosti. To znači da će svaki pacijent dobiti drugi homeopatski lek, čak će i doziranje biti različito, u zavisnosti od nivoa njegove osetljivosti koja takođe igra veliku ulogu u određivanju terapije. U obzir se mora uzeti i genetska struktura pacijenta i istorija bolesti u njegovoj porodici jer to svakako doprinosi da on pod određenim okolnostima može da oboli ili postane osetljiv na određene uticaje.
Nakon prikupljanja svih tih informacija i simptoma koji su individualni za svaku osobu, pravi se kompletna slika i hijerarhija simptoma i određuje homeopatki lek koji će pokriti celokupno fizičko, mentalno i emotivno stanje pacijenta i tako pokrenuti proces celokupnog lečenja na svim tim nivoima. Tako da pacijent neće osetiti samo poboljšanje fizičkih tegoba, već će mu se povraiti rapoloženje, osećaće se zadovoljnije, ublažiće se strahovi, anksioznosti ili tuga, regulisaće se san i smanjiti napetost. A to se može postići samo individualnim pristupom svakom pacijentu ponaosob.

Vaš homeopata Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar
i udruženje  Homeocare Beograd
062 1760 708

Share