Članci

Kad grlo zaboli

Posted at November 18, 2013 | By : | Categories : Članci | Comments Off

Bolovi u grlu ili gušobolja su veoma česti u ovo doba godine i mogu varirati od onog blagog bola i grebuckanja u grlu, pa do jačeg bola. Obično se javljaju kao propratna pojava virusnih infekcija kao što su grip i prehlade; a ređe kao bakterijska infekcija, posledica alergije, suvog vazduha u prostoriji ili duvanskog dima.
Određeni homeopatski preparati mogu znatno ublažiti ili sasvim otkloniti ove simptome i mogu se uzeti kada se osete prve naznake gušobolje, kao i kada je ona uznapredovala, ali je veoma bitno odrediti koji je od preparata indikovan u kom slučaju. Za to je potrebno izvesno iskustvo i znanje kako se koriste homeopatski preparati u akutnim situacijama.
Ukoliko su ti bolovi u grlu česta pojava potrebno je potražiti medicinsku pomoć i utvrditi uzrok. Uglavnom nam to ukazuje na oslabljen imuni sistem i u tom slučaju potrebno je obratiti se profesionalnom homeopati koji će prepisati odgovarajući homeopatski tretman. Tako pravilno sproveden homeopatski tretman će podići opštu otpornost na infekcije i znatno smanjiti učestalost upala grla bez obzira na njihovo poreklo. Postoje čak i brojni slučajevi gde su hronične infekcije krajnika smanjene u tolikoj meri da je izbegnuto njihovo hiruško odstranjivanje.
BELLADONNA je jedan od najčešće prepisivanih lekova za gušobolju naročito kod dece i veoma je efikasna kod akutnog tonzilitisa. Daje se uglavnom u prvim fazama i kada su krajnici jarko crveni, gde postoji neka vrsta gorućeg bola ili pečenja sa stalnom potrebom za gutanjem mada je gutanje bolno. Može se javiti i golicanje u larinksu. Kod dece može biti praćena visokom temperaturom i tipičnom pojavom da je glava vruća dok šake i stopala mogu biti hladni.
ACONITUM se uzima u obzir na samom početku , čim se osete bolovi u grlu. U situacijama gde se simptomi pojavljuju iznenada, naročito ako je osoba pre toga bila izložena hladnoći. Bol je pekući, a grlo crveno, suvo i otečeno.
APIS je indikovan kada su krajnici otečeni, a resica takođe uvećana, nekad i do svoje dvostruke veličine. Bol je pekući i ubadajući, a pogoršava ga uzimanje tople hrane ili toplih napitaka. Može postojati osećaj kao da je riblja kost zaglavljena u grlu, kao i osećaj izvesne konstrikcije tako da je gutanje otežano. Grlo ne izgleda samo crveno, već se i sjaji. Osoba ima želju da pije hladne napitke koji privremeno ublažavaju bol. Ujutru se može pojaviti promuklost, a osoba ne trpi odeću ili nešto drugo što steže ili dodiruje vrat i može biti prilično iritabilna.
PHYTOLACCA će pomoći kod bolova u grlu koji se javljaju pri gutanju i koji sevaju ka ušima, i kod onih koji su praćeni bolom u korenu jezika kada se jezik isplazi napolje. Bol je obično jači na desnoj strani i pogoršava se od toplih napitaka. Limfne žlezde na vratu su otečene i bolne i javlja se osećaj konstrikcije u grlu.
MERCURIUS može biti koristan kod jakog bola u grlu, naročito prilikom gutanja gde je grlo prekriveno belim gnojnim pečatima. Potreba da stalno gutaju, mada gutanje izaziva bol, čak nekada i osećaj gušenja. Limfne žlezde i krajnici su uvećani, a bol je pekući i isto kao kod phytolacce može da zrači ka ušima i da bude jači sa desne strane. Grlo je suvo uprkos obilnom lučenju pljuvačke. To lučenje pljuvačke je nekada toliko pojačano da noću tokom spavanja pljuvačka može da natopi jastuk. Javlja se i karakterističan veoma neprijatan zadah.
HEPAR SULPHUR je indikovan kod oštrih ili pulsirajućih bolova, gde grlo boli kao da je u njega zariven iver ili komadić stakla. Osetljivo je na dodir, hladno i bolje je od toplih napitaka ili utopljavanja. Javlja se promuklost i promukao kašalj. Osoba je generalno osetljiva na dodir i veoma iritabilna.
LACHESIS pokriva bol u grlu koji je praćen osećajem kao da je riblja kost zaglavljena u grlu i kada su bol i crvenilo jači sa leve strane. Čak su i žlezde više otečene sa leve strane vrata. Boja grla može ići i do purpurne boje. Bol se pogoršava kada osoba guta u prazno ili kada guta tečnost, a smanjuje kada uzima čvrstu hranu. Bol se takođe jako pojačava kada osoba pokušava da iskašlje i izbaci mukus iz grla. Predeo grla je preosetljiv na dodir, i osobe kojima je potreban ovaj lek neće trpeti odeću oko vrata.
LYCOPODIUM treba uzeti u obzir kada je bol više lociran sa desne strane ili kada je počeo sa desne strane pa prešao na levu. Osoba možda neće primetiti jasnu razliku ali promene i upala biće vidljivije često prvo na desnoj strani, a kasnije na levoj. Bol se pogoršava prilikom gutanja hladnih napitaka, a poboljšava od toplih. Može se javiti i osećaj gušenja, kao da je neka lopta zaglavljena u grlu.
IGNATIA je preparat koji se može koristiti kada se bol u grlu pogoršava prilikom gutanja u prazno, a poboljšava prilikom gutanja hrane (kao kod Lachesis). Osobe kojima je potrebna Ignatia će imati gušobolju praćenu promuklošću, a ponekad se može javiti i gubitak glasa. Bol prati i osećaj gušenja, kao i osećaj knedle u grlu. Ta knedla u grlu prilikom gušobolje može biti i posledica konstrikcije mišića povezanog sa potiskivanjem snažnih emocija. Njihovo specifično emocionalno stanje se prepoznaje i po čestim dubokim uzdasima.
WYETHIA je efikasna kod gušobolja koje su posledica alergije ili kada je grlo iritirano usled preterane upotrebe glasa (vikanje, glasno pričanje, pevanje). Prisutno je golicanje koje tera na kašalj a grlo je vruće, suvo i otečeno i javlja se potreba da stalno gutaju pljuvačku uprkos tome što im gutanje pojačava bol.

vaš homeopata
Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar Homeocare
062 1760 708Share