Članci

Košmarni snovi kod dece

Posted at July 20, 2013 | By : | Categories : Članci | Comments Off

nightmares   Košmari ili noćne more su intenzivni, zastrašujući snovi iz kojih se dete iznenada budi, a dešavaju se najčešće u ranim jutarnjim satima. Dete plače, jeca, doziva roditelje i oseća strah i nakon što se probudilo iz košmara, tako da mu neće biti lako da ponovo utone u san. Iako se noćne more javljaju i kod odraslih, ipak su deca ta koja su sklonija košmarnim snovima i buđenju noću, jer ona svakodnevno primaju nove informacije iz svoje okoline i upijaju nova iskustva, i to velikom brzinom.
Od uzrasta oko 6 meseci sasvim je prirodno za decu da povremeno imaju košmarne snove. Na primer, sasvim malo dete, koje je tek krenulo u vrtić, može imati zastrašujuće snove o tome kako je odvojeno od roditelja. Dok nešto starija deca mogu sanjati o stvarnim opasnostima.
Snovi i košmari su neka vrsta odbrambenog mehanizma, koji služi za preradu misli i osećanja koja su ostala neobrađena u budnom stanju. Oni su odušak za nerešene probleme racionalnog svesnog uma. Mnoga dešavanja iz svakodnevnog života mogu uticati na dečije snove. Nekada je to prelazak u novu sredinu, rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić ili školu, neke stresne situacije, svađe u porodici ili prosto preplavljenost novim utiscima. Deca koja su bila izložena nekom traumatičnom iskustvu mogu imati košmarne snove koji se javljaju skoro iz noći u noć, i to u dužem vremenskom periodu.
Bebe ili sasvim mala deca mogu imati loše snove ili pak plakati u snu zbog neke telesne nelagode koju ne mogu da izraze, kao što su grčevi, upala uveta, može se desiti da im je vruće, ili možda hladno…

U homeopatiji se mogu  primeniti mnogi korisni lekovi, koji će pomoći deci da povrate miran san, a neki od njih biće pomenuti u daljem tekstu. Naravno svakom detetu se lek prepisuje individualno, nakon što se uzmu u obzir svi relevantni podaci i prateći simptomi.
Aconitum se može dati detetu čije su noćne more posledica nekog traumatičnog ili jako stresnog iskustva, koje je praćeno strahom, anksioznošću i nemirom. Dete će pokazivati znake straha i uznemirenosti tokom dana, a uveče često odbijati da ide na spavanje upravo zbog straha od strašnih snova.
Stramonium je jedan od najčešće prepisivanih lekova kod noćnih mora i daje se deci koja se iz sna bude uz glasan plač ili vrisak, a dešava se da i kada se probude, u prvi mah ne budu svesna šta se oko njih dešava i ne prepoznaju osobu koja im je prišla da ih uteši. Kod te dece je jako izražen strah od mraka i odbijaće da ostanu sama u sobi. Tražiće od majke ili oca da ostanu uz njih i veoma im je važan fizički kontakt jer im on uliva sigurnost.
Gallicum acidum ima sličnu sliku kao i stramonium, samo ovoj deci fizički kontakt nije toliko važan, već im je bitno da neko bude prisutan u istoj prostoriji, da imaju osećaj da neko bdi nad njima i da ih čuva.
Calcarea carbonica je korisna kod dece koja imaju košmarne snove nakon što odgledaju neki strašan film, čuju neku tragičnu priču ili vide neku uznemiravajuću vest na TV-u. Ta deca reaguju na ovakav stres dubokom anksioznošću, počinju da brinu za budućnost i da razmišljaju šta se sve loše može dogoditi. Naročito postaju zabrinuta kada razmišljaju da se nešto loše može desiti ljudima koji su im bliski. Ta anksioznost i briga ih iscrpljuju i oni kao da zapadaju u neku vrstu blage depresije i emotivne uznemirenosti, koja dalje uzrokuje noćne more.
Phosphorus je takođe odličan lek za košmarne snove kod dece. Deca kojoj je potreban ovaj lek su preosetljiva, nežna, jako saosećajna i plašljiva. Takođe su veoma društvena i ne vole da budu sama. Plaše se mraka, duhova i ne mogu da gledaju strašne scene na televiziji jer ih to previše uznemirava.
Homeopatski lekovi su blagi ali efikasni i mogu pomoći da se uspostave zdravi obrasci spavanja i ujedno delovati i na sam mentalno emocionalni problem koji leži u osnovi ovih košmarnih snova.

Vaš homeopata Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar
i udruženje  Homeocare Beograd
062 1760 708

Share