Članci

Mučnina u toku vožnje i pomoć u vidu homeopatskih lekova

Posted at August 15, 2013 | By : | Categories : Članci | Comments Off

motionsicknes1Vreme je godišnjih odmora i putovanja. Za neke ta putovanja predstavljaju pravu neprijatnost jer tokom vožnje pate od mučnine, vrtoglavice, povraćaju, mogu osećati jaku glavobolju, a može se pojaviti i obilno znojenje . Kod osoba sklonih ovom problemu, svako duže kontinuirano kretanje može da izazove ove simptome, bilo da se nalaze u automobilu, autobusu, brodu ili avionu.
Deca su podložnija mučnini tokom vožnje od odraslih, tako da nešto manje od polovine dece uzrasta od 4 do 10 godina pati od ovih simptoma.
Jedan broj homeopatskih lekova može te simptome u velikoj meri ublažiti, ili ih sasvim otkloniti i tako vaše putovanje učiniti prijatnijim. Mogu ih koristiti i deca, a možete ih dati i vašem kućnom ljubimcu u slučaju da vas prati tokom putovanja. Zato se savetuje da neke od tih lekova pripremite pre nego što krenete na put, i ponesete ih zajedno za homeopatskim akutnim setom koji vam može biti od velike koristi dok ste na putu.
Evo nekoliko lekova koje možete uzeti u obzir. Imajte u vidu da ako više članova porodice ima ovu vrstu neprijatnosti tokom putovanja, svako od njih će imati slične simptome ali će ipak postojati i znatne razlike u njihovom ispoljavanju i podnošenju. To znači da će im verovatno biti potrebni i različiti homeopatski lekovi . Ako niste sigurni šta bi vama, ili nekom drugom, tačno odgovaralo, posavetujte se sa vašim homeopatom koji će vam tačno reći koji je homeopatski lek indikovan u vašem slučaju.
ARGENTUM NITRICUM se daje kada osoba tokom vožnje oseća vrtoglavicu, slabost, mučninu, kada povraća i sve je to praćeno osećajem unemirenosti. Moguće je da se javi i klaustrofobija, a osoba je veoma zabrinuta i uznemireno traži da što pre izađe iz vozila.
ARSENICUM ALBUM će pomoći onima koji tokom vožnje osim mučnine osećaju veliku anksioznost, zabrinutost i iscrpljenost. Sve to može biti praćeno pekućim bolom ili žarenjem u želucu, jednjaku ili grlu. Osoba je žedna i često uzima male gutljaje vode. Pogled na hranu, ili mirisi bilo koje vrste mogu da izazovu nepodnošljivu mučninu u tom stanju.
COCCULUS INDICUS je lek koji se najviše koristi u ovim situacijama. Kao i kod Arsenicuma, osoba ne može da podnese pogled na hranu, niti njen miris. Oseća jaku vrtoglavicu, javlja se slabost, drhtavica, ubrzan rad srca, glavobolja i osećaj praznine u želucu. Javlja se i osećaj utrnulosti i zbog slabosti osoba samo želi da legne.
BRYONIA ALBA je za osobe koje će u ovoj situaciji želeti da ostanu sasvim mirne i da se ni najmanje ne pomeraju. Biće veoma iritabilne i smetaće im ako ih bilo šta pitate, ako pokušate da ih pomerite ili dotaknete. Mučnina i povraćanje sa bolom i pritiskom u stomaku, pogoršavaju se sa svakim pokretom. Usta su im suva i imaju želju da piju samo rashlađena pića.
NUX VOMICA – Kod osoba kojima će ovaj lek pomoći je specifično to što se mučnina i vrtoglavica javljaju tokom vožnje dok osoba sedi na zadnjem sedištu, ali ne i kada sedi napred. Mučnina se naročito javlja posle obilnog obroka , i kada osoba povrati oseća se znatno bolje. Uz mučninu i vrtoglavicu prisutna je iritabilnost i nestrpljivost.
IPECACUANA je korisna kod konstantne mučnine i povraćanja, gde povraćanje ne donosi nikakvo olakšanje. Pljuvačka se luči obimno i osoba ne oseća nikakvu žeđ uprkost učestalom povraćanju i gubitku tečnosti.
PETROLEUM se može dati gde pored mučnine i vrtoglavice osoba oseća prazninu u želucu, glavobolju, bolove i ukočenost u predelu vrata, obliva je hladan znoj i lučenje pljuvačke je obimno. Osobi prija da leži zatvorenih očiju i biva joj bolje nakon par zalogaja hrane. Buka, jako svetlo i sedeći položaj pogoršavaju stanje.
TABACUM je indikovan kada je osoba tokom vrtoglavice i mučnine jako bleda, hladna i kada su joj usta puna pljuvačke. Mučnina je nepodnošljiva i praćena ubrzanim radom srca. Može se javiti glavobolja, za koju osoba kaže da oseća kao da je neki nevidljivi obruč steže oko glave. Hladan, svež vazduh i zatvaranje očiju donose olakšanje mučnine.

Vaš homeopata Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar
i udruženje  Homeocare Beograd
062 1760 708

Share