Najčešća pitanja

Najčešća pitanja vezana za homeopatiju

Posted at June 28, 2013 | By : | Categories : Najčešća pitanja | Comments Off
  • homeopathyDa li homeopatski lekovi deluju po principu placebo efekta?

Često se iz nedovoljno obaveštenih izvora čuje da homeopatija deluje putem placebo efekta, što je apsolutno netačno. Ako se radi o placebu, kako onda objasniti njeno uspešno delovanje u tretiranju male dece, beba, životinja i biljaka. Tu je isključena svaka mogućnost lečenja putem sugestije, a rezultati su izvanredni.

  • Da li je homeopatskom leku potrebno puno vremena da deluje? 

Oni deluju veoma brzo, naročito u akutnim slučajevima, i njihovo dejstvo može dugo da  traje.  Deluju na sam uzrok bolesti, za razliku od konvencionalne medicine gde se uglavnom simptomi samo potiskuju.

Vreme koje je potrebno za izlečenje zavisi i od toga kada je bolest nastupila. Kod akutnih bolesti dejstvo je veoma brzo. Recimo ako dete dobije upalu uveta, odgovarajući homeopatski preparat će tu upalu i bol sanirati brže nego antibiotik. Isti je slučaj i sa povišenom temperaturom, dijarejom, povraćanjem, upalom grla, upalom mokraćnih puteva, prehladom, kašnjem, zuboboljom, povredama, sunčanicom ; kao i sa većinom drugih akutnih situacija. U tim slučajevima znatno poboljšanje se može očekovati već i u roku od nekoliko minuta, a negde i nakon par sati od prvog uzimanja homeopatskog leka.
Kod hroničnih slučajeva zavisi i u kojoj fazi bolesti se osoba obratila za pomoć. Ako je bolest poodmakla, onda će i vreme potrebno za izlečenje biti duže.
Faktori kao što su konstitucija pacijenta, njegova starost, uslovi u kojima živi, ishrana, uzimanje nekih alopatskih lekova, takođe utiču na brzinu i ishod homeopatskog lečenja.

  • Da li je potrebno prekinuti sa uzimanjem drugih lekova tokom homeopatskog tretmana?

Pacijent ne treba da prekine sa uzimanjem drugih lekova prepisanih od strane lekara. Homeopatski preparati ne utiču na lečenje konvencionalnim lekovima, ali neki od tih lekova mogu uticati tako što će smanjiti efikasnost delovanja homeopatskog preparata. Zato je uvek potrebno navesti terapiju koju koristite, jer od toga može da zavisi potencija (jačina)  i učestalost uzimanja homeopatskog leka koji će vam biti prepisan.
Tokom tretmana vaše zdravlje i opšte stanje će se poboljšati , tako da će se potreba za drugim lekovima smanjiti ili čak sasvim nestati.  Posavetujte se sa vašim lekarom, koji vam je prepisao lekove konvencionalne medicine, pre nego što smanjite ili prekinete njihovo uzimanje.

  • Da li homeopatiju mogu da koriste mala deca i novorođenčad?

Homeopatski lekovi su bezbedni i veoma efikasni u tretiranju dece u najranijem dobu. Oni će povratiti ravnotežu i osnažiti njihov imunološki sistem. Sa homeopatijom se može početi već u prvim danima života i tako dati deci podstrek za pravilan i zdrav razvoj od samog početka. Statistike pokazuju da deca koja su na homeopatskom  tretmanu znatno ređe obolevaju od druge dece, kao i da su emotivno stabilnija.

  • Da li je bezbedno koristiti homeopatiju tokom trudnoće? 

Bezbedno je i čak preporučljivo koristiti homeopatiju tokom trudnoće. Naravno da terapiju treba da vam prepiše kvalifikovana osoba i ne savetuje se da preparate uzimate na svoju ruku. Pravilan tretman će biti od velike koristi za buduću majku i za bebu koju nosi. Dete će biti zdravije, a moguće je preduprediti pojavu nekih naslednih bolesti koje bi se mogle pojaviti kasnije tokom života. Homeopatski lekovi su veoma korisni i tokom samog porođaja i mogu ublažiti bol, ubrzati porođaj ako je došlo do zastoja i otkloniti ili ublažiti mnoge eventualne porođajne komplikacije.

  • Da li homeopatija deluje u akutnim slučajevima?  

Homeopatija ima divne preparate koji daju brzo olakšanje u akutnim slučajevima kao što su visoka temperature, prehlade, kašalj, upale grla i uveta, dijareja i ostale stomačne tegobe, ujedi insekata, povrede, krvarenja, razni bolovi itd. Najbolje je uzeti odgovarajući  homeopatski lek čim se pojave prvi simptomi.

  • Da li homeopatski lekovi imaju neka neželjena dejstva?  

Ne postoje nikakva neželjena dejstva kod uzimanja homeopatskih lekova.  U procesu izrade, lekovi se razređuju i sukusiraju i tako se gubi toksičnost, a dobija veće dinamičko dejstvo i energija koji omogućavaju da oni deluju na dubljem nivou.
Nekada je moguće pogoršanje postojećih ili povratak starih simptoma, ali to traje kratko i blagog je karaktera. To nije nešto što zbog čega bi trebalo da se zabrinete, već naprotiv, to je dobar znak da je lek počeo da deluje, da je pokrenuo vašu životnu energiju na pozitivan način i da se dešava proces isceljenja.

  • Kako se uzimaju homeopatski lekovi?    

Homeopatski lekovi mogu biti u vidu granula, tableta ili rastvora, a nekad i u vidu praškova i melema koji se nanose na kožu.
Granule se stavljaju pod jezik,  a rastvor nakapa u usta. Granule se ne gutaju već se sačeka da se one same istope.  Nekih desetak minuta pre i posle uzimanja leka ne treba konzumirati ništa od hrane i pića. Ovo je važno da bi fiziološka flora usta bila relativno prirodna i čista, jer se upravo tu vrši  apsorbovanje homeopatskog leka.
Savetuje se i da izbegavate čajeve i paste za zube na bazi mente, kafu, duvan, mentol žvake i bombone, jer oni mogu da neutrališu dejstvo leka.

  • Kako čuvati homeopatske lekove?  

Homeopatski lekovi su osetljivi na elektromagnetna zračenja i zato ih treba držati dalje od mobilnih telefona, televizora, kompijutera i ostalih uređaja koji ta zračenja emituju. Treba ih čuvati i od vlage, direktnog izlaganja Suncu, visoke temperature i supstanci koje imaju jak miris, jer to takođe može smanjiti njihovo dejstvo.

  • Koliko traje prvi susret sa homeopatom? 

Prvi susret sa homeopatom, ili takozvano prvo uzimanje homeopatskog intervjua, traje otprilike dva sata. Toliko je potrebno da se prikupe svi potrebni podaci na osnovu kojih se prepisuje određeni homeopatski lek. Uzima se anamneza, beleže se svi simptomi i tegobe koje pacijent oseća, hrana koju voli i koju ne voli, snovi, osećanja, od čega mu je bolje a od čega gore… Svaki sledeći susret je takozvana kontrola i zahteva znatno manje vremena.

 

Vaš homeopata Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar
i udruženje Homeocare Beograd
062 1760 708

 

 Share