Knjige

Novi put do zdravlja

Posted at July 4, 2013 | By : | Categories : Knjige | Comments Off

23

George Vithoulkas

  Kako izbeći ili savladati alergije, astmu, grip, epilepsiju, multipla sklerozu, rak, reumatoidni artritis, sidu, stres, šizofrenuju, TBC i druge bolesti.

U knjizi Novi model zdravlja i bolesti koja čini glavninu knjige Novi put do zdravlja, Vitulkas je na relativno popularan način objasnio svoju holističku energetsku teoriju ljudskog bića, te teoriju celovitog zdravlja.
Knjiga bi trebala biti nezamjenjivo štivo za sve ljude koji se na bilo koji način bave zdravljem, dakle sve ljude iz medicine, konvencionalne i alternativne, ali i sve druge ljude koji žele sačuvati, zaštiti i poboljšati sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih.

U knjizi je Vitulkas demistifikovao moć antibiotika i objasnio njihovo pogubno djelovanje na imuni sistem i celokupnu ekologiju organizma, što je dovelo do ogromne degeneracije zdravlja ljudi. Razvio je i tezu o SIDI i drugim degenerativnim bolestima kao posljedicama (bio)hemijskim sredstvima narušene prirodne ravnoteže ljudskog organizma.
Poseban izdavački prilog sadrži zanimljiv članak iz časopisa Independant koji govori o novim pogubnim strategijama farmaceutske industrije.

Prvi zadatak svake nauke koja tvrdi da je njen primarni cilj da povrati zdravlje bi brebalo biti da definiše šta je “zdravlje”, šta je cilj lečenja i u kom pravcu treba voditi pacijenta za vreme njegovog lečenja.
Trebalo bi takođe definisati parametre za merenje zdravlja, kako bi svako lako mogao pratiti da li se terapiski tretman kreće ka zdravlju, ili prema dubljem stanju neravnoteže.
Sumnjam da bi iko ko je diplomirao na medicini mogao dati ove definicije. Sumnjam i da se studenti medicine podučavaju da prepoznaju idealno stanje zdravlja ili da identifikuju parametre kojima se ono meri.  Kada nestanu bol i dosadni simptomi, kada se upala smiri, kada patologija više nije evidentna, pacijent se obično proglašava izlečenim, mada postoji mogućnost da takvo lečenje izazove dugotrajni poremećaj, posebno u dubljim ili osetljivim delovima organizma, kao što su umunološki ili hormonalni sistemi, ili čak i navišim razinama, emocionalnoj i mentalnoj. Prema tome da bi se moglo tvrditi da je neki tretman ispravan, on bi trebalo istovremeno imati koristan učinak na sve ove razine.
Lječenje cele osobe, koje su na retoričkom nivou sada svi prihvatili, trebalo bi postati više od teoriske tvrdnje i ostvarivati se u praksi. Nadam se da ću u ovoj raspravi jasno pokazati da je takav cilj skoro nemoguće postići kroz lečenje alopatskim medikamentima, i da se samo kroz neki od oblika alternativne medicine, kao što su homeopatija, akupunktura, osteopatija, naturopatija, itd. može realizovati potencijal za postizanje takvog cilja, naravno ako se te discipline praktikuju potpuno ispravno.
~ odlomak iz knjigeShare