Članci

Primer akutne groznice i kako se bira homeopatski lek

Posted at August 27, 2013 | By : | Categories : Članci | Comments Off

feverDete koje je bilo zdravo, i ceo dan provelo u veseloj igri, iznenada dolazi i žali vam se na bolove u grlu i na glavobolju. Vi primećujete da ima visoku temperaturu koja se razvila prilično naglo. Obrazi su mu crveni i vreli, oči izgledaju staklasto sjajne sa raširenim zenicama. Grlo je upaljeno i bolno, a submaksilarne žlezde otečene i to više sa desne, nego sa leve strane. Detetu će prijati da leži u zatamnjenoj prostoriji. Najverovatnije neće osećati žeđ, ali ako jeste žedno, ono će tražiti od vas limunadu ili neki drugi rashlađeni napitak.
Lekar konvencionalne medicine bi u ovom slučaju pregledao dete i na osnovu simptoma zaključio da je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija, i eventualno bi tražio analizu krvi ili uzorak brisa, u nadi da će naći neki mikroorganizam i na osnovu toga prepisati odgovarajuću terapiju. Takav medicinski pristup potiče od predpostavke da je uzrok bolesti mikrob.
Suprotno tome, homeopatskom praktičaru priroda mikroba neće biti od neke važnosti. U homeopatiji se svi simptomi koji su se ispoljili, smatraju manifestacijom poremećaja na dinamičkom nivou, tj. poremećajem same životne sile. Taj poremećaj se ne može svesti na „kulturu“ ili brojke. Svaki simptom se pažljivo proučava, beleži i traži kompletna slika simptoma koji nas vodi do razumevanja „rezonantne frekvencije“ poremećaja koja je ključna u homeopatskom lečenju, jer se samo na osnovu nje može izabrati odgovarajući homeopatski lek u svakoj pojedinačnoj situaciji. U te simptome veoma je važno uključiti i mentalno-emotivne simptome koji se javljaju u toku bolesnog stanja, kao što su recimo: tupost, razdražljivost, plačljivost…
U pomenutom slučaju, simptomi koji su se javili kod deteta bi nas uputili na lek Belladonnu. Nakon što bi dete uzelo jednu dozu leka, temperatura bi se svela na razumne mere, ostali simptomi bi takođe popustili, a dete bi uglavnom utonulo u miran, okrepljujući san. Do jutra dete se oseća već mnogo bolje, ali u pojedinim slučajevima je potrebno ponoviti dozu leka.
Kod pravilno odabranog homeopaskog leka dolazi do zapanjujuće brzog oporavka, naročito u akutnim situacijama. Iako ovo nekima može izgledati čudno, homeopate se sa ovakvim primerima neobično brzog oporavka susreću skoro svakodnevno. A to mogu da potvrde i oni koji su u sličnim situacijama već koristili homeopatiju. Kod dece je ta neobična brzina oporavka najizraženija, jer je njihova životna sila, ili energija jača nego kod odraslih osoba, tako da joj je potreban manji poticaj da bi se sama vratila u ravnotežu. Zbog toga je jako važno izabrati homeopatski lek na osnovu kompletne slike individualnih simptoma koji su se ispoljili kod bolesne osobe, i tako razumeti obrazac ili „frekvenciju“ poremećaja.

Vaš homeopata Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar
i udruženje  Homeocare Beograd
062 1760 708

Share