Članci

Put duše ka isceljenju

Posted at August 29, 2013 | By : | Categories : Članci | Comments Off

spiritual - CopyHomeopatija predstavlja mnogo više od lečenja simptoma i bolesti na fizičkom nivou.  Ona može biti sredstvo pomoću koga osoba dolazi do dubljih uvida u svoje emocije, svoje unutrašnje  biće i svoje postojanje. Upravo ti uvidi pomažu čoveku da napravi pozitivne promene u svom životu.  A te promene nas vode ka zdravijem i ispunjenijem životu.
Homeopate se u svom radu susreću sa velikim brojem životnih priča. Mada danas svi preživljavamo manje više iste probleme tokom života, svaka životna priča i svaka reakcija na problem je jedinstvena. Što je homeopata sposobniji da sagleda unutrašnje konflikte koji dominiraju životom pacijenta i shvati prirodu njegovih reakcija, to će njegov rad biti uspešniji.
Veoma je važno da homeopata pažljivo sasluša pacijenta, da pokaže saosećajnost i omogući mu da podeli svoja najintimnija osećanja i doživljaje, ukoliko to želi.  Sama ta priča, to suočavanje sa emocijama i njihovo izlivanje može imati ogromnu moć, naročito u slučaju potinutih emocija i blokada koje je to prouzrokavalo. Često se dešava da se osoba prvi put upravo prilikom homeopatske konsultacije ili tokom homeopatskog tretmana, suoči sa nekim emocijama za koje nije ni znala da u njoj postoje, sa emocijama koje su duboko potisnute.  Počeće da sagledava svoj život, događaje koji su ga pratili, svoje emocije, kao i svoje reakcije na sasvim nov način i iz sasvim drugog ugla.
Suočavanje sa nekim potisnutim emocijama  može da doprinese emocionalnom pražnjenju ili nekoj vrsti katarze, otkloni emotivne i energetske blokade i pokrene proces izlečenja. Puno puta mi se dogodilo da pacijenti izjave kako su o nekim stvarima prvi put govorili preda mnom. Da su o nekim stvarima tek tada prvi put i počeli da razmišljaju i mnogi odlaze u čudu zbog toga šta su izgovorili ili o sebi po prvi put sagledali.  Jako je važno proceniti sposobnosti pacijenta da se suoči sa izvesnim postisnutim emocijama u datom momentu, i na osnovu procene voditi ga dalje kroz homeopatsko lečenje i pružati mu podršku.
Tako da se u homeopatskoj ordinaciji ne srećemo samo sa  ljudima kojima je potrebna pomoć da bi otklonili svoju  fizičku bolest. Dolaziće osobe koje su zapale u emocionalne krize, jer su izgubile neku dragu osobu. Nekada je u pitanju smrtni slučaj, nekada razvod koji čoveku teško pada ili rastanak od osobe sa kojom su želeli da provedu život.
Pomoć mogu potražiti i ljudi koji su se negde zaglavili u svom životu, koji ne znaju kako dalje ni šta žele od svog života. Oni na svojim plećima mogu nositi težak osećaj krivice, bola, tuge ili straha… Oni će nesvesno od homeopate tražiti, ne samo lek, već i neku vrstu utehe i razumevanja. Zato je u takvim slučajevima jako bitno da pacijenti osete veliku dozu saosećajnosti i da im bude pružena podrška kako bi lakše i brže prevazišli to stanje i nastavili dalje sa svojim životom.
U homeopatskoj ordinaciji isto tako možemo sresti i one koji su na neki način radoznali i željni znanja, koji žele da rastu, razvijaju se i upoznaju sebe. Jer je upravo homeopatija  izuzetno sredsvo koje može da doprinese i duhovnom razvoju, jer deluje na svim mogućim nivoima ljudskog postojanja i otklanja prepreke i blokade koje se nalaze na tom putu.
Zato je obaveza svakog homeopate da radi na sebi, da se razvija i raste u svoj svojoj ljudskoj veličini i da neprestano širi svoje vidike i svoja znanja. To je jedini način da razume čoveka koji sedi ispred njega, da uoči šta je toj osobi stvarno potrebno i šta ona prećutno i nesvesno od njega očekuje. Dobar homeopata je onaj ko ume da sasluša bez ikakvih predrasuda i osuda, onaj koji je sposoban da tumači neverbalne signale i gestove svakog pacijenta ponaosob. Jedino onaj homeopata koji  ume da sagleda kompletno stanje osobe koju ima ispred sebe, a koje je izraženo kroz njene fizičke simptome, njenu priču, neverbalne signale, ponašanje i doživljavanje događaja i sveta oko sebe, biće u mogućnosti da pomogne pacijentima da ostvare napredak u svom fizičkom, emotivnom, mentalnom zdravlju i duhovnom sazrevanju.

Vaš homeopata Suzana Đokić
Homeopatsko – holistički centar
i udruženje  Homeocare Beograd
062 1760 708

Share